kalimero

03.11.2009. utorak

ZA 216 GODINA Umrijeti će posljednji Srbin

ZA 216 GODINA Umrijeti će posljednji Srbin

Srbijanski magazin Press načinio je istraživanje prema kojem se predviđa da će posljednji Srbin umrijeti 2225. godine.

Naime, u Srbiji svake godine nestane jedan grad veličine Jagodine, a veliki krivac za slab natalitet su upravo abortusi. Da nije bilo ratova srbijanski Press tvrdi da bi bilo 20 milijuna Srba. Za pet desetljeća kirurški je nestalo 14 milijuna Srba, te Srbijanci strahuju da bi se uskoro moglo ispuniti proročanstvo njihovog proroka iz Kremnina, Mitra Tarabića, koji je kazao da će doći vrijeme kad će svi Srbi moći stati pod jednu šljivu.

Naime, prema statističkim podacima Srbija bilježi pad nataliteta još od 1992. godine, a samo tokom posljednjeg desetljeća izgubila je 260.000 stanovnika, prenosi sarajevo-x.

Ukoliko se nastavi pad nataliteta statističari predviđaju da će Srbija 2060. godine imati 1,5 milijuna stanovnika manje nego danas. Ista ta računica kaže da će tim tempom posljednji Srbin u Srbiji umrijeti 2225. godine.

No, stručnjaci Centra za demografska istraživanja tvrde da nema mjesta za takvu paniku s obzirom da se u Srbiji svake godine rađa 30 tisuća ljudi više no što umire. Ipak, kako bi pospiješili natalitet u Srbiji je usvojena Strategija rehabilitacije rađanja, pomoću koje se nadaju da će biti pospješen natalitet.

Potpuno suprotno od mišljenja demografa ima magistar Biljana Spasić, profesor Ekonomske škole u Kragujevcu i autor knjige „Zašto nestaju Srbi", koja je upozorila na alarmantno stanje u Srbiji.

"Nije pitanje hoćemo li, nego kada ćemo potpuno nestati, a način na koji se bavimo ovim problemom ukazuje na to da će posljednja godina opstanka Srba kao naroda doći znatno ranije nego što očekujemo", istakla je Spasić za srbijanski Press online.
Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj