YTONG_nasa kuca na moru

04.01.2009. nedjelja

PIRAMIDE U SELINAMA

Još sredinom studenog smo moja najdraža (suinvestitor) i moja malenkost uputili se zorom prema Selinama da vidimo što je naš bagerista Ante uradio .
Dolje smo imali što i vidit' , nije me prevario moj osječaj o Anti kao i metode dogovora koje sam primjenio.
Isplatilo se pisat na papir , crtat po istome jer isplalo je točno onako kako smo se i dogovarali .
Ante je napravio posao zaista pošteno , očistio je prilazni put u dužini od 37 m, razvalio kamenja i napravio nam priamidu . Ako može u Bosni i Gabeli što ne bi jedna i u Selinama . Poravnao je i onaj dio terena (1/4) koju smo i dogovarali , uklonio suhozid.
Dolje su vam slikice , to je prvi konkretni dokaz na terenu da će se nešto raditi , do sada smo strajbali već više od 30000 Kn a ovo je prvi očiti korak .
Sve u svemo bilo je to jedno divno prijepodne u sunčanim Selinama .
Anti sam pošteno platio (ako nekome treba broj nek se javi ) za pošteno obavljen posao i uputio se s svojom najdražom nazad u maglom okupani Zagreb.  
 
 
Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj


29.11.2008. subota

PGP ILI TI GA POSEBNA GEODETSKA PODLOGA

Rješenje suda o promjeni vlasnika sam dobio začuđujuće brzo za Hrvatsku birokraciju. Ničim izazvani poslali su na kućnu adresu u roku od 15 dana. Veseli me kada me na mom slučaju birokracija razuvjeri .
No da bi se predali papiri treba napraviti PGP (Posebna geodetska podloga) na koji arhitekt treba ucrtati kuću .
To je očito novost u zakonu koja je geodetima legla ko sjekira u med . Ukratko jedan komad papira za koji treba izdvojiti 4000 Kn . Ne kažem da nema posla oko toga jer treba izaći na teren i obaviti mjerenje , zatim to staviti u AUTO CAD, odnijeti na katastar , al svejedno nije nimalo jeftino . Tu sam opet imao sreće, jer sam na preporuku naletio na geodeta u Zadru koji je posao obavio u roku tri tjedna .
PGP vam mora obaviti ovlašteni geodeta i to , najbolje lokalac, ja sam probo kemijat nešto s frendovim frendom iz kvarta koji zna ..., no ne isplati se . Popis geodeta možete naći na stranici državne uprave za geodeziju ili tako nešto slično , zaguglajte , nije problem. Ako trebate nekoga u okolici Zadra ovja moj je bio skroz OK , koga interesira nek se javi pa mu pošaljem kontakte

Geodeta je predao je PGP na katastar i tu je malo zapelo. Naime PGP mora biti ovjerena od katastra . Na tako ovjerenu PGP arhitekt treba ucrtati položaj objekta na terenu . To se malo odužilo, trebalo je gotovo 6 tjedana da bi u katastru lupili žig na komad papira . Nije problem čekati da ti kažu , „ok brale to treba otić u galaktiku 7 kod nabukonozora koji će u suradnji s jednookim gnomom pručiti tvoj pgp , obzirom da to sve ide državnom poštom i transgalaktičkom željeznicom, moš očekivat za mjesec dana „.
Jok, ti predaj, a kad će bit e…. , dobiješ URBR i mo'š ić' se pomolit.
Tu je razlika u uređenim sustavima i Hrvatske birokracije. Nema toga kod švabe , dobiješ štempl , kažu ti "kom za cvancig tages" , i tad te sve čeka .
No sve u svemu obzirom da sam s PGP krenuo odmah nakon sklapanja ugovora taman mi se poklopilo da je projekt gotov i da je nabukonozor u suradnji s gnomom iz galaktike 7 odobrio moj PGP .
Tu na scenu stupa do sada nespominjani ali uvijek pristuni tajni agent , Slaven 055zd. Da bi riješavali stvari u gradu udaljenom 2, 5 sati vožnje , jako je dobro imati tajnog agenta koji „riješava stvari“ . Pokupio sam svi papire , Vesna je to uvezala u tri primjerka , spakirao u oveći paketić i poslo Slavenu 055zd (nisam busom , već poštom , nije mi se žurilo).
Dana 28.11.2008 Slaven je svečano kročio u u Upravni odjel za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje Zadar i iz kariole iskrcao moju dokumentaciju. Pritom je ostavio 70 kn upravnih pristojbi i uzeo vrijedan papirić na kojem je upisan sveti broj .

Zdravo seljački "preda' san papire za građevinsku"
Sad idemo čekat 60 dana koliko piše po zakonu. Ako bude i 120 biti će zadovoljavajuće.
Živi bili pa vidjeli .

Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj


18.10.2008. subota

PROJEKT GOTOV

Nakon nekoliko prepisivanja s Vesnom iz Magnitude došli smo i do konačnog projekta . Moram priznati da je sve išlo brzo i elegantno, Vesna imala dosta živaca za moje zahtjeve, ujedno dala je i nekoliko zanimljivih prijedloga . I sve to mailom i telefonom brzo i efikasno. Glavne preinake u odnosu na originalni projekt

 • Dodano ulazno predvorje s stubištem
 • Kuhinju u prizemlju smo pretvorili u sobu
 • Napravili veeeeeliku terasu koju smo vezali s dnevnim boravkom

S sjeverne strane (zadnje ) uklonio sam prozore i staviti ću staklenu ciglu . Obzirom da dolje dere bura nemilo , a prozor na stubištu i neću nešto često otvarat , odlučih ga uklonit. Staklena cigla će omogućit prisutnost svjetla . (eto nešt' slikica )Nisam vidio puno Ytong kuća oko Starigrada (barem meni nisu zapale u oko ), nešto sam primjetio na Pagu , a nekoliko „vječnih“ stručnjaka me pokušalo poljuljati oko odabira Ytonga za područje podvelebita , odlučih pitat stručnjake iz Ytonga da se oni izjasne . Ne bi bio sretan da sve napravim pa da se ljeti pečem a zimi smrzavam .

Poslah upit , pa mi i odgovoriše

Naši YTONG blokovi proizvode se u nekoliko različitih gustoća iz čega proizlaze i različite toplinske karakteristike istih.

Blokovi za vanjske nosive zidove naših OYK imaju oznaku TB 2,5/0,40 (termoblok tlačne čvrstoće 2,5 N/mm2, obujamske mase 0,4 tone ili 400 kg/m3)

To su blokovi s više šupljina, a manje pijeska što im daje manju masu, a bolju toplinsku izoliranost (zrak), kod kojih je ?r = 0,13 w/mK, a koef. U = 0,40 W/m2K.

Prema novom pravilniku o toplinskoj zaštiti zgrada lokacija Starigrada Paklenice potpada pod referentnu meteorološku situaciju Zadar, gdje je min. prosječna mjesečna temperatura u siječnju > 3,0°C (Starigrad Paklenica nalazi se između Zadra i Karlobaga, u Karlobagu ova temperatura iznosi 3,7°C, a u Pagu 3,4°C).

To konkretno znači da prema izračunu u projektu građevinske fizike (sastavni dio glavnog projekta) proizlazi da bi za ovo područje bio zadovoljavajući i blok debljine 25 cm bez ikakve dodatne toplinske izolacije (tankoslojna žbuka, glet).

Korištenjem YTONG TB 2,5/0,40 deb. 30 cm za vanjske zidove postiže se daleko bolja izolacija od propisane pravilnikom, što u praksi znači uštedu energije za grijanje/ hlađenje oko 30%! (Naravno uz pravilnu ugradnju adekvatne stolarije)

Živi bili pa vidjeli . Što bi rekli moji u kvartu "da to nevalja, već bi to švabo davno bacio".

Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj


11.10.2008. subota

DAROVNI UGOVOR

Nakon posjeta arhitektu (Magnituda projekt) morali smo prebaciti parcelu s moje majke na moje ime . Investitor i vlasnik parcele bi trebali biti isti , možda može i drugačije no ovo je 1/1.
Za treba

 • Napraviti darovni ugovor
  • Surfao sam po netu i našao neki okvir , mallo sam prilagodio i to je to (ako nekom treba predložak nek' se javi )
 • Ovjeriti kod javnog bilježnika
  • 3 kopije , 90 kn
 • Poslati u zemljišnoknjižni odjel suda (gruntovnica)
  • Ugovor
  • Kopija moje osobne (daroprimca)
  • Prijedlog za uknjižbu - popratni dopis kojim se opiše što tražiš od suda.
  • Upravna pristojba 250 kn – (uplatnicu će poslati iz suda )

Poslao sam sve s povratnicom i za jedno 2- 3 tjedna ću nazvati da li se išta po tome taklo .

Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj


27.09.2008. subota

PRIPREMA ZEMLJIŠTA

Obzirom da mi parcela nije uz put potrebno je probiti put u dužini od 37m i poravnati zemljište (ukliniti suhozide u sredini parcele , očistiti raslinje , ukloniti nešto drva) . Prije 4 godine kada je geodet radio parcelaciju , moj dalekovidni otac je uz geodetske oznake postavio i aluminijske stupiće od suncobrana. Isti nisu izblijedili ili nestali u travi i bili su ključni u označavanju terena.
Napravili smo 20 kolčića i označili sve bitne točke na zemljištu i povezali špagom .Napravio sam raster , svaka tri metra jedan stupić tako da mogu lakše uctrati sve bitno s terena .
Naime na zemljištu je i nekoliko stabala koje svakako treba sačuvati . Tko će dočekati da naraste grab od 5 metara . Temeljem rastera nacrtao sam zemljište na papiru .
Koji gušt , tek tad imaš sliku dimenizija terena . (sliku možete vidjeti).

Tražio sam izvođaća za poravnanje puta u lokalnom okružju što može biti vrlo opasno obzirom na lokalne monopole bagerista . Tu sam se oslonio na preporuku bratića koji mi je dao broj čovjeka iz Rovanjske. Njemu je radio septičku jamu i bio je jako zadovoljan ( bilo je na vrijeme odrađeno , prihvatljiva cijena , odlična izvedba). Jedini njegov uvjet je „nemoj samo da je hitno“.
Nazvao sam čovjeka i odradio s njim dva kraća obilaska terena . Čovjek je izgleda vrlo pošten , dolazi u dogovoreno vrijeme i ponudio mi je cijenu po m2 , što je puno više fer od radnih sati (barem meni tako izgleda).
Popisao sam na papir sve što treba odraditi u pripremi puta i zemljišta . Odlučio sam sve to zapisati na papir tako da ne bi kasnije bilo nismo znali . (koji zid ostaje , kuda s viškom kamenja , što s drvima i sl). Možda ja pretjerujem al u prijašnjim gradnjama sam vidio puno nesporazuma i razgovora „ja sam mislio „ ili „ti si mi rekao“. Crno na bijelo je ziher .
Drva koja ostaju na terenu sam označio neko žutom trakom iz 1978 koju je otac našao u „trebat će“ (podrum).

Dogovorili smo rok 01.11. , živi bili pa vidjeli.

Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj


14.09.2008. nedjelja

DOGOVOR S ARHITEKTOM

Dosta ljudi malo s skepsom gleda na Ytong , prosurfo sam po forumima , konzultirao sam dosta građevinaca i donio odluku da ću gradit s Ytongom.Koji su mi bili glavni razlozi

 •  Tipski projekt gotovo u potpunosti odgovara potrebama koje smo definirali (trebat će nešto preinka , no ne velikih) .Dakle projekt mi je jeftiniji nego da tražim arhitekta 

Izgradnja je brža od klasične i završna obrada je „čišća“ (žbukanje, gletanje , fasada) – barem se meni tako sad čini

Izolacijska svojstva materijala su dosta bolja od cigle (30% od zida iste debljine , ako se ne varam) . Dolje na moru je to dosta bitno obzirom na razlike kad sunce upeče i bura opali.

 •  Cijena paketa uključuje projekt , materijal , dostavu na gradilište i još par sitnica  i može se odradit preko kredita.
  I meni dosta bitno ekipa, iz Xelle i Magnitude mi je bila vrlo profesionalna ( nema kašnjenja na dogovorene sastanke ili kašnjenja u odgovorima na pitanja).
  Da li sam donio dobru odluku , vrijeme i ovaj blog će pokazati .

Sklopio sam ugovor s Magnitudom projekt za izgradnju tipske kuće i uplatio 19.000 Kn ,od ukupno 105.000 koliko košta cijeli paket za „Danijelu 07“ . (i tu sam poštivao rok iz plana J).


Dogovorio sam da mi dokumentacija za predaju papira bude gotova do 01.10

Napravio sam zahtjeve arhitektu za neke preinake na osnovnom projektu.

 • Cijelu kuću sam dignuo 60 cm iznad nivoa zemljišta.
 • Kuhinju u prizemlju sam pretvorio u spavaću sobu
 • Obje sobe na katu imaju izlaz na terasu koju sam malo povećao
 • Donju terasu sam napravio u širini kuće (7,8 x 3,5 m)  i povezao velikom stjenkom (3 m) s dnevnim boravkom.
 • Terasa je natkrita gornjom terasom i dodatnim krovištem.
 • Na ulazu sam napravio predprostor s kućicom i stepenicama


Ekipa iz Magnitude je skroz OK , dali su i oni par ideja naročito oko terase (paziti da kosine krovišta za terasu budu istog nagiba kao krovište kuće , kako srediti predvorje .. ). Prošli tjedan sam dobio mail da će V.01. bit spremna za do 20.09. Za sada sve ide prema planu.

Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj


07.09.2008. nedjelja

PROJEKTNI PLAN

Na web stranicama Opčine Starigrad Paklenica (http://www.opcina-starigrad.hr/) našao sam sliku PPUO (nisam skužio za što je to skraćenica) gdje sam otkrio da je moja čestica u građevinskoj zoni (izgrađeni dio). U prijevodu to znači da je dozvoljena gradnja .

Naravno obzirom da im web stranica i nije baš korisnički orijentirana otišao sam u Općinu po sve informacije oko troškova papirologije dozvola i svega sličnoga. Ovo sam otkrio:

 • Komunalni doprinos – 40 kn/m3
 • Vodni doprinos   - 40 kn/m2 BRP
 • HEP priključak – 1000 Kn/KW – u prijevodu cca 10000 Kn za našu kuću
 • Vodovod – cca 7- 10000 Kn priključak

Nakon odluke o gradnji odlučio sam na papir staviti sve vezano uz gradnjiu objekta a i isto tako ie željene rokove.

Mislilm da je to jedna od ključnih stvari , pomaže da stekneš sliku oko opsega projekta , postaviš si neke ciljeve , kalkuliraš troškove .

Puno pomaže korištenje od nekih tehika i softverskih alata (možda sam ja freek, ali toplo preporučam).

Mentalne mape i neki od alata koje možete naći na webu (Mind mapping) su vrlo korisne u nabacivanju stvari iz glave na papir a zatim njihovo logičko grupiranje. (priprema gradilišta , papirologija, gradnja kuće, unutarnje uređenje…..  )


Nakon toga sam sve pobacao u MS Project manager (ima i drugih besplatnih alata na web-u) i tek onda sam dobio sliku opsega projekta (trenutno imam 150 stavki). Zatim sam za svaku stavku procijenio troškove i dobio okvirnu sliku koliko će mi novaca trebati (koliko kredita treba dignuti). Sadašnja procjena se kreće oko 450.000 Kn za 113 m2 BRP (cca 4000 Kn/m2) – useljivo bez namještaja.

Druga bitna stvar su rokovi . Nevjerovatno kolika je razlika kada se nešto stavi na papir i kad počneš pratiti realizacijiu. Natjeraš sam sebe da to i odradiš . Koji je gušt kliknuti "done" na neki zadatak.

Temeljem projektnog plana počeo sam tražiti ponuđaće za izgradnju. Obzirom da sam se odlučio na YTONG svi su mi savjetovali da uzmem nekoga tko ime iskustva gradnje s YTONG-om. Napravio sam okvirni troškovnik i poslao na nekoliko adresa koje sam dobio iz Xelle a i potražio na web portalima.

Posalo sam 15-ak upita a dobio 4 popunjena troškovnika . Toliko o profesionalnosti naših tzv. građevinskih poduzetnika. Odlučio sam se za jednog iz Zadra koji i nije bio najjeftiniji (razlike su +- 10%)ali je bio najdetaljnjiji i najprofesionalniji u dogovoru i pristupu . Plan je da do 01.11. sklopimo ugovor o gradnji.

Za sada sam vrlo zadovoljan jer poštujem sve rokove koji su u mojem djelokrugu odgovornosti ( a bome i ganjam ostale) .

Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj


01.09.2008. ponedjeljak

IDEMO GRADIT KUĆU NA MORU

Konsenzusom zainteresiranih strana  donijeli smo ključnu odluku u našem obiteljskom životu .

Imali smo toliko sreće da nam naša voljena baka pokloni zemljište koje je srećom u građevinskoj zoni .

Internet je divna stvar ali ponekad ima previše informacija pa se može izgubit punnoo vremena .

Tako sam i ja puno toga preskrolao tražeći vrijedne informacije.

Ovim blogom želim

 ostaviti sebi i svojim klincima dnevnik svih detalja izgradnje našeg obiteljskog dvorca
pomoći ostalim patincima na putu gradnje vlastite kuće kako bi oni naučili iz mojih grešaka 
otkriti neke trikove koje sam pokupio od drugih ili ih sam razvio te primjenio

Nakon odluke da idemo graditi koja je ključna ostaje samo jš nekoliko sitnica do završetka . Prvo oko čega smo sjeli razgovarali i dogovarali žena i ja , jest namjena i što želimo.

Toplo preporučujem svima da provedu puno vremena razgovarajući s suinvestitorim (na putu za posao , dok čekate djecu na treningu , u čekaonici kod pedijatra .....), prije no što pođu u investiciju.

I što je najbitnije zapišite najbitnije stavke i ponovite ih s suinvestitorom . To čini kostur svega a i izbjeći ćete nepotrebne prepirke tipa "pa reko sam it .... samo me nisi slušala"

Što smo mi zaključili

Iznajmljivat nećemo , treba nam samo za naše potrebe
želimo veliku natkrivenu tarasu s kojom mora biti povezana blagovaonica
svatko mora imat svoju sobu za spavanje (dakle 3+1) i u svaku mora stat 2 kreveta 80x200 (za goste, cure , dečke kad dođe vrijeme za to)
dvije kupaonice
prizemnica ako je ikako moguće
da je brzo gotovo (ako je moguće u godinu dana)
ne treba na podrum
kamin (peć) u dnevnom boravku ( za zimske dane)

Nakon nebrojeno sati surfanja i konzultacija s raznim znancima i neznancima (građevinci , arhitekti , prijatelji s puno žbuke u plućima i sl…) odlučili smo se za jedan od tipskih projekata Ytong.

Prizemnica „Nadja“ nije stala na teren stoga smo se odlučili za „Danijela 07“ , slučajno se i suinvestitor zove tako :-).Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj