ytong gradnja

24.05.2009. nedjelja

"Natrag u garažu!"

Pozdrav svima, evo ponovno nekih novosti nakon duge stanke. Gradnja nije mirovala, već jednostavno zbog spleta okolnosti i žešćeg privatno/poslovnog tempa nisam imao volje ni inspiracije napisati nešto smisleno. Budem se potrudio da što prije sa postovima opet dođem u korak sa zbivanjima na gradilištu ... krenimo redom ...

HIDROIZOLACIJA KROVA NA GARAŽI

Već sam pisao u prijašnjim postovima o ravnom krovu na garaži i problemima koji su mi se pojavili nakon zime (ispucan sloj tankoslojnog morta) i kod svake jače kiše (prokišnjavanje u garažu). Zadao sam si cilj da prije jeseni i prvih većih kiša to moram obavezno riješiti. Tražio sam malo informacije po internetu, forumima, od poznanika i uglavnom nije bilo nekih velikih praktičnih iskustava. Svi s kojima sam razgovarao većinom su mi pričali da bi tu najbolje bilo staviti jednostrešni krov jer tako "svi rade". Nakon izgubljenih tjedana pročitao sam onu knjigu iz serije Majstor2 – „Protiv kiše i vlage“ i javio se u Siku da mi preporuče nekog majstora kojeg mogu pitati za savjet i da mi preporuči rješenje.

Na kraju smo se dogovorili da bi između svih premaza, folija i ostalih rješenja bilo najbolje staviti Sikaplan 15G foliju. Ja sam još tražio da mi ispod folije stavi 5cm EPS-a 100 radi termičke izolacije da izbjegnem kondenziranje vlage s unutarnje strane stropa jer će mi u garaži biti kotlovnica pa će sigurno biti i nešto veća temperaturna razlika (pogotovo zimi). Budući je krov ravan odlučili smo svu vodu sa garaže odvesti „na jednu vodu“ i ovdje sam napravio još jednu pogrešku - htio sam na tu stranu staviti žlijeb koji će kupiti vodu, ali mi je majstor rekao da to nije potrebno, da će on napraviti okapnicu i da je to inače dovoljno. OK, rekoh sebi, ja sam laik, a čovjek se time bavi pa valjda zna. Na nesreću prva kiša je pala tjedan dana nakon što mi je postavio hidroizolaciju i bilo je dovoljno malo vjetra da tu vodu koja curi preko okapnice gurne na zid i nepotrebno ga moči. Zato naučite na mojim greškama i ne odstupajte od svojih zahtjeva :-) Naručio sam drugog majstora da mi napravi žlijeb jer ovaj koji mi je radio hidroizolaciju to ne radi (vjerojatno je zbog toga i „navijao“ da ne stavljamo žlijeb).

Sam postupak postavljanja hidroizolacije je slijedeći:

 • na zidu gdje mi se garaža naslanja na kuću je najprije na visinu od 25cm pričvršćena letvica od lima na koji će se kasnije variti folija, 
 • zatim je na bijeli strop postavljena paronepropusna folija (najlon),
 • na najlon su stavljene ploče stiropora (EPS 100) koje su na rubovima fiksirane kutnim lajsnama ili okapnicama,
 • na stiropor je stavljena ponovno paronepropusna folija i na kraju dolazi Sikaplan 15G folija,
 • rubovi na zidu gdje je folija podignuta 25cm u visinu su zabrtvljeni trajnoelastičnim kitom kako tu voda ne bi ulazila ispod folije. Kada bude napravljena fasada onda će taj dio prekriti okapni lim pa neće biti nikakvih problema sa ulaskom vlage ispod folije,
 • za varanje folije korišten je „fen“ i mali valjak s kojim se pritišče folija nakon što se prethodno rastopi fenom,
 • okapnice s prednje i zadnje strane garaže (kraći bridovi garaže) imaju uzdignut rob tako da je sva voda usmjerena na bočnu (dužu) stranu garaže, a žlijeb onda kupi tu vodu da ne curi po zidu (kao što je bilo u početku).

Garaža će ostati ovako kako je sada jer po njoj ne mislim hodati niti je nešto frekventnije koristiti.

Na balkonu je folija postavljana direktno na bijeli strop (bez termičke izolacije) da prekinem kapilarno širenje vlage u sobe preko betonskih dijelova balkona. Također su najprije postavljene limene letvice na visinu 25cm i po rubu balkona te je na njih varena Sikaplan 15G. Na foliju ću kasnije staviti glazuru i pločice/kamen. Balkonsku ogradu ću učvrstiti s bočne strane balkona ili od ispod.

Hidroizolacija je postavljena krajem 8/2008 i prošla je sve testove (kiša, snijeg, led) i za sada nemam nekih primjedbi na cijelu priču.

GARAŽNA VRATA

Prije zime, krajem 10/2008 sam dao napraviti i garažna vrata prije svega da u garažu mogu skladištiti građevinski materijal za uređenje unutrašnjosti kuće jer mi je već dosadilo stalno nešto prenositi iz prostorije u prostoriju ili s kata u prizemlje i obrnuto.
Što se tiče tipova garažnih vrata u samom sam početku izabrao sekcijska vrata na podizanje jer su mi se učinila najpraktičnijima. Jedan susjed mi se bavi izradom garažnih vrata pa nisam puno istraživao ponudu na tržištu, samo sam malo provjerio kako se kreću cijene.
Otvor na garaži mi je bio dimenzija 230 x 215cm (v x š), ali mi je susjed savjetovao da si proširim otvor da bude bar 230cm jer je to neki standard, a i da lakše ulazim/izlazim u garažu sa autom. Moram mu se zahvaliti na ovom savjetu jer sam kasnije (kada su vrata bila montirana i kada sam si uredio prilaz do garaže) skužio da svaki centimetar dobro dođe (do sada sam koristio garažu sa vratima od 3.5 – 4m pa se nisam time previše zamarao ?). Evo kratke specifikacije garažnih vrata:

 • Sekcijska, 230 x 230cm
 • Termoizolirani sekcijski paneli 5cm („pur-pjena“ u sendviću između limova)
 • „Tihi“ spojevi između panela
 • Motor za podizanje vrata, Nice Spido SP6000 sa speed-down funkcijom i zaštitom za sprečavanje oštećenja vozila
 • 2 ovalna, plexi prozora
 • Poluga za ručno otvaranje vrata (ako nestane struje)
 • 1 daljinski za otvarnje vrata

Motor ima mogućnost programiranja u nekoliko režima rada (npr. da se vrata sama zatvaraju nakon što se otvore i sl.). Speed-down funkcija znači da kod spuštanja vrata, zadnjih cca. 50cm, motor malo uspori rad (spuštanje) kako vrata ne bi lupila o pod, a zaštita za sprečavanje oštećenja vozila znači ako prilikom spuštanja dođe do neke zapreke (vozilo ili čovjek ispod vrata) motor zaustavlja spuštanje i automatski podiže vrata. Probao sam postaviti rame ispod vrata kada se spuštaju i samo me malo stisnuo te odmah prekinuo spuštanje i počeo podizanje.

Do sada je još napravljeno:

 • napravljen razvod za kombinirano grijanje (podno + radijatorsko)
 • glazure
 • kamin
 • spojen i razveden telefon
Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj