vitajela

www.tportal.hr RSS
04.06.2013. utorak

Zoran Milanović prepisuje Jadranku Kosor

Rezultati lokalnih izbora su mi znak da smo na ispravnom putu. Baš ispravnom putu – pohvalio se premijer Zoran Milanović u intervjuu javnoj televiziji, tražeći od građana strpljenje: „Ljudi, radimo za vas. Imajte strpljenja! Mi nismo ni veleposjednici, ni kapitalisti, ni rentijeri“, dodao je tvrdeći da potpuno razumije muku građana.

Rezultate lokalnih izbora šef SDP-a može smatrati potvrdom da je na ispravnom putu samo ako je očekivao da će na biralištima doživjeti potop. Je li Milanoviću dokaz da je na ispravnom putu ishod izbora u Zagrebu, gdje je njegova stranka potučena do nogu? Izgubila je mjesto gradonačenika, koje je više od desetljeća osvajala, ostala bez većine u Skupštini, a dijelovi SDP-a bježe pod šator pobjednika dok Milan Bandić drži govore o svom sebedarju za Zagreb. Šampion sebedarja ili srebrodarja, moćniji no ikad, u igru vraća svoje stare, samo privremeno maknute kadrove, simbole mutnih sprega koje vladaju Zagrebom. Ili su Milanoviću možda znak da je na ispravnom putu rezultati izbora u Istri, gdje je otvorio sukob na ljevici, ali se njegov konstrukt pokazao gubitničkim? Povrh toga ugrozio je stabilnost koalicije koja ga drži na premijerskom mjestu, o odnosima u kojoj najbolje govori izjava šefa IDS-a Jakovičića da se s Milanovićem nije čuo više od pola godine, pa će mu se, najavljuje, obratiti pismom. Ili su dokaz da je na ispravnom putu rezultati HDZ-a, stranke koja je zbog korupcije na optuženičkoj klupi, ali je samo neuspjesima njegove Vlade vraćena u život?

Ne, rezultati lokalnih izbora ne pokazuju da su Zoran Milanović i njegova vlada na ispravnom putu. Premijerova tvrdnja o ispravnom putu neodoljivo podsjeća na izjavu njegove prethodnice, nezaboravne Kosor, koja je govorila da je njena vlada na putu da stigne na put izlaska iz krize. Možda Kukuriku ekipu ne čine kapitalisti ni rentijeri, ali je čine pripadnici političke klase, koji nemaju ništa zajedničko s onima koje tako vehementno i neukusno pozivaju na strpljenje.