U GlavuĐurđica Klancir

13.11.2012. utorak

Nazovi premijera za SUV

Izgleda da će ravnateljica Nacionalnog parka Plitvice ostati bez luksuznog terenca, sa 'sjedalima od glatke i brušene kože'. Taman je sve uplanirala i spakirala skupa s obnovom vlakića za turiste i bijaše - ometena. Netko je javio Novom listu, a Novi je to lijepo spakirao pod naslov 'Nema štednje' i još istog dana nadležni ministar kojeg su upravo sumnjičili da je izabrao ravnateljicu Lidiju Bertović iz krugova svojih prijatelja, ministar Mihael Zmajlović, naredio joj je da odustane od tog zahvata. Preciznije, zabranio je nabavu 'neprimjerenog vozila', te nije posve jasno, hoće li nakon konzultacija ravnateljica ipak moći nabaviti neko prema procijeni ministarstva 'primjereno' vozilo?

Dosta drzak Zmajlovićev potez. Je li posve siguran da je to smio napraviti?  Zar nije samo prije tri-četiri dana upravo njegov šef, premijer Milanović, objašnjavao na sjednici Vlade kako posezanje za novim službenim autom ulazi u esencijalna prava državnog službovanja, to je nešto kao zrak, voda..?. 'Kao struja, kao ugljen.', nadahnuto je tumačio premijer Milanović.  'Automobil se haba, troši, za pet godina ide u stranu, dolazi novi – to su troškovi, te je roba kao svaka druga'.

Tako je  govorio premijer na prošlotjednoj sjednici Vlade na kojoj je odobreno da se putem operativnog leasinga nabave 64 vozila za pratnju i podršku štićenim osobama, što će porezne obveznike stajati oko 16 milijuna kuna. U tumačenje svojeg viđenja nasušne potrebe za obnovom onih atraktivnih terenaca i limuzina koje viđamo u 'pratnji i podršci' štićenim osobama, u veličanstvenu komparaciju sa strujom i ugljenom upustio se nakon što je konstatirao da takva informacija nije niti trebala biti podastrijeta javnosti. Premijer je prije svega prigovorio službama koje su točku o nabavi vozila uopće poslale na sjednicu Vlade jer to je za njega – tehničko pitanje.

Premijer je, dakle, htio da niti ne saznamo za činjenicu da će utrošiti 16 milijuna kuna proračunskog novca za obnovu voznog parka, za kupnju džipova koji će ga pratiti dok obavlja važne državne dužnosti ali i dok vozi rekreativno bicikl, što u krivom smjeru po Sljemenu, što paradno po Hvaru.
   Proklete službe. Poslale su tu informaciju na Vladu.

Uznemirile su premijera. Uznemirile su i nas. Recimo, ne bi li bilo bolje da živimo u uvjerenju kako Vlada svaki tjedan analizira 'kućni budžet', baš onako kako sugerira svim svojim građanima. Da prvo polazi od sebe, da premijer križa olovkom svakojake zamisli o obnovi ovog ili onog. Da zagrmi: ljudi, pa kako ćemo mi s time pred javnost? Ovdje skidamo učiteljima putne naloge, a vi biste da obnavljamo džipove za moju sigurniju vožnju bicikla? Kako vas nije sram??

Ili da, recimo, zabrani ministrima sitno napumpavanje prihoda putnim nalozima, ili da sreže reprezentaciju, ili da naloži hitnu analizu broja zaposlenih novih službenika po ministarstvima, da proanalizira grozdove naraslih savjetničkih timova pa sreže to sve skupa, recimo - popola..i da izađe pred ljude i kaže – evo krenuli smo od nas samih. Kao Francois Hollande u Francuskoj, primjerice. Ako li to nije previše predemagoška usporedba za naše..

Ali ne, premijer je krenuo upravo suprotno. Gotovo ljut što takva tehnikalije, vrijedne 16 milijuna kuna, završe pred javnošću.

Niti ministar Zmajlović, koji će samo nekoliko dana kasnije tako hrabro osujetiti ravnateljicu Nacionalnog parka Plitivice u pokušaju da obnovi vozni park, tada na Vladi nije ustao i rekao premijeru: ajmo odustati od 'neprimjerenih vozila'. Kao i obično, bio je manji od makova zrna.

Uostalom, bi li Zmajlović išta činio da priča o snu jedne ravnateljice o novom terencu nije ugledala svjetlo dana? Ne bi. Baš kao što je i premijer zdvajao onda na Vladi, tako je i on danas preklinjao vjerojatno 'službe' i medije i sve po redu jer je to sve skupa ipak nekako iscurilo. Jer da nije, bilo bi to samo još jedno tehničko pitanje.

Zahvaljujemo vrijednim službenicima koji su točku o nabavi automobila omaškom poslali na sjednicu Vlade. Tako smo još nešto naučili o premijerovom viđenju transparentnosti vladanja, o paketu osnovne opreme za održavanje i hranjenje državnog aparata u uvjetima posvemašnje propasti.. ne zaboravite, uz ugljen i struju tu su i lijepi automobili!

Samo da sada 'službe', ustrašene premijerovom ljutnjom, ne prestanu slati ovakve tehničke informacije?

Ravnateljici Nacionalnog parka Plitvice ne preostaje drugo nego da lijepo preskoči nerazumnog ministra Zmajlovića. Valja se obratiti direktno premijeru, on zna što je nasušno potrebno ravnateljici jedne državne tvrtke. U sumrak izvanrednog stanja koji nam je upravo objavio on osobno.