televizionar

21.07.2009. utorak

HRT1 ' Potrošački kod ' 21.07.

Kakvo doba, takva robaKako su stisle vrućine, a grad se polako prazni, nema boljeg nego gledat more na ekranu. Od čudesnih koralja otkrivenih u hladnim vodama Islanda, preko raznih arhivskih kadrova s kojih se ljeska mora još iz 70-tih, do klasičnih topless ljepotica u demode kupaćim kostimima za svaku prognozu.

Svi na more. Na moru će vas dočekati hrpa žena u crnom koje vas već na iskrcaju iz busa otpišu kad progovorite hrvatski. Izudaraju vas laktovima dok pokušavate uzeti svoju torbu iz bunkera i više vas ni ne gledaju. Toliko je cijenjen strani gost.

Čak su i cijene za njih posebne. Napalio sam se bio na drugi dio priloga pod sloganom  ' Što osim ljepote obale i mora nudimo turistima?'  koji je prošli tjedan skrivenom kamerom kupovao smokve na dubrovačkoj tržnici.

' Pošto smokve '  
' Četreest kua'
' Ma je, kako toliko; jesu domaće?'
' Domaće, od mog dida iz Konavala '
( prilazi stranac )
Haumač?
Ejti!
Gimi kilo
Reporterka prasne u smijeh
' Šta niste rekli 40? '
' Je to je za vas, domaće '

I tu je završilo. Nadao sam se da će i čeh imati nešto za reći, makar svojoj obitelji kad im donese čudesne smokve. Bilo je očito da govori jezik kojim bi nam mogao objasniti hoće li ikada ponovno kupiti smokve. No, reporterki to nije palo na pamet jer žurila na trajket za Orebić, drugo najveće turističko središte u Hrvatskoj. Dobro, ne baš drugo, ali sigurno će biti nakon što izgrade most.

Pomislio bi čovjek da će nakon Dubrovnika uslijediti Split, Zadar, Pula ili neki drugi biser Jadrana. Kad ono Orebić.

Nakon tjedan dana napetog čekanja saznao sam frapantnu činjenicu da u trajektnoj luci u Orebiću sendvič s pršutom stoji 22 do 30 kuna. Ne zna se niti ima li u njemu krastavaca.

Bitno da je sezona kiselih krastavaca započela.
Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj