Zoran Šprajc

www.tportal.hr RSS
07.05.2013. utorak

Prevare

Prevara mala, ali slatka:

Načelnik jedne male općine nedaleko od Hrvatske Kostajnice ima 16.000 kuna neto plaću i službeni A6. Čovjek si je priuštio ministarski status. Može mu biti. Općina ima godišnji bruto prihod od 80.000 kuna, ali razliku do načelničke plaće i ostalih troškova plaća država. Zajedno s načelnikom, u općini od cirka sto duša ima otprilike troje zaposlenih. Jedan od njih je i direktor općinskog komunalnog poduzeća koje ne postoji. Naime u tom komunalnom poduzeću nema nikog drugog zaposlenog osim direktora. Jerbo otpad skuplja, naplaćuje i odvozi jedan privatnik iz Novske.

Prevara velika i skupa:

Dionica autoceste Velika Gorica – Lekenik dugačka je 20 kilometara. Stoposto ravničarski kraj. Lijevo livada, desno šuma. Pa onda šuma lijevo, a livada desno. Pa onda livada i lijevo i desno. Možda ste već čuli da je kilometar asfaltiranja te livade skuplji nego kilometar autoceste do Splita. Zajedno sa Svetim Rokom, Malom Kapelom i braćom Žužul. Ako niste odavde, tome bi se možda i začudili, ali ovo je zemlja čudesa pa čuđenju nema mjesta. Pogotovo jer svaki pošten Hrvat svoju zemlju cijeni. A Hrvatske autoceste su za tu zemlju spremne platiti svaku cijenu. Pa je otkup tih 20 kilometara šume i livade stajao 620 (šestodvadeset) milijuna kuna. Oko 31 milijun po kilometru.

Znam, sad već zavidni kakvi jeste mislite kako se na toj zemlji obogatio lokalni živalj. Nema brige. Prije nego je trasa autoceste javno objavljena pojavili su se neki dobri ljudi i za cijenu poljoprivrednog zemljišta tamošnje seljake riješili i brige i zemlje.

Prevara lijepa i gorka:

'Mjesto susreta, flerta i senzacije', tako je arhitekt Nenad Fabijanić nazvao projekt uređenja Trga Franje Tuđmana. Doista, fantastična arhitektonsko-parkovna vizura u najboljoj tradiciji zagrebačkih arhitekata Milana Lenucija i Vladimira Antolića. Projekt je nedavno dobio građevinsku dozvolu i spektakularno je predstavljen u subotu navečer, nekoliko sati prije početka službene kampanje zagrebačkoga gradonačelnika. Predivna 3D animacija s očaravajućim šetnicama, paviljonima, jezerima, staklenim mostovima, drvoredima, svaki žbun je u svakom svom pikselu iscrtan do savršenstva.

Nažalost, animatorima iz gradskog poglavarstva je nestalo boje i piksela kada je trebalo detaljnije iscrtati blok zgrada oko Fabijanićeva projekta. Tek se nejasno vide iscrtane parcele na sivim plohama, što je velika šteta jer bi bilo zgodno vidjeti što su gradski urbanisti zamislili na tako atraktivnoj lokaciji gdje će cijene nekretnina početi rasti sa svakim žbunom kojeg Fabijanić posadi.

Osobito bi bilo zgodno vidjeti kako je zamišljena Reljkovićeva ulica, ali bi vjerojatno bilo nezgodno kada bismo stigli do broja 8. Jer ondje bismo možda vidjeli iscrtan jedan senzacionalan trgovačko-stambeno-poslovni kompleks, a sada na tom broju još uvijek gledamo nekim čudnim sindikalnim stečajem ispražnjenu i već zaboravljenu tvornicu Kamensko. Koja čeka jednog uglednog zagrebačkog odvjetnika i njegova manje uglednog klijenta da dovrše posao. I zaokruže vizuru 'mjesta susreta, flerta i senzacije'.