Zoran Šprajc

www.tportal.hr RSS
15.05.2013. srijeda

Vodič za cijepanje atoma

Ako kojim slučajem postanete, ne daj bože, ministar gospodarstva, a nemate blage veze što ćete, kako ćete i kuda ćete, ne brinite. Proteklih godinu i pol proučavao sam kako se to radi i vjerujte, stvar uopće nije tako komplicirana.

Kao prvo, odmah ćete s predsjednikom Republike otići u Katar. Ondje imaju jako mnogo novca, jako mnogo plina i jako mnogo ljudi kojima je dosadno pa će rado s vama i predsjednikom popiti kavu ili čaj i prisjetiti se Tita i Šukera. A kako su zbog teških vrućina stanovnici Katara listom odjeveni u tradicionalnu bijelu odjeću s gutrom, uvijek možete reći kako ste razgovarali s katarskim šeikom. Ni novinari koji vas prate uglavnom nemaju pojma s kim ste bili ni o čemu ste razgovarali, ali svima je zgodno opravdati dnevnice pričom o velikom plinskom biznisu i parstotina milijuna eura koje će 'šeik' uložiti u LNG terminal na Omišlju. Ako su kojim slučajem neki Čačić s Mesićem ili neki Čačić s Josipovićem prije vas to već odradili, nema brige. Birači kratko pamte, novinari još kraće, a na toj priči se može živjeti bar šest mjeseci a da apsolutno ništa drugo ne morate raditi.

Kad vas netko kao ministra gospodarstva konačno upita gdje je lova, terminal i šeik onda ćete prvo objasniti da nikad niste rekli da će Katar graditi plinski terminal, nego da će nam samo isporučivati ukapljeni plin. Ako vam zatim neki nadobudni novinar (koji nije s vama bio u Kataru) postavi naizgled logično pitanje gdje će nam isporučiti plin ako nemamo terminal za plin, onda ćete mu vješto odgovoriti da je 'gradnja terminala neupitna'. Znatiželjni novinar će vas onda pitati - a zašto se terminal ne gradi ako je 'gradnja neupitna'? - ali ne dajte se smesti. Problem prebacite na investitora. Kojeg nema. Ako vas pak nastave pilati zašto nema investitora, lucidno ćete odgovoriti da investitora nema jer Hrvatskoj taj plin ne treba, a još ne znate komu treba. 'Možda treba Češkoj, možda Slovačkoj, vidjet ćemo' – tako je nekidan zakucao jedan aktualni ministar gospodarstva, zašto jednog dana ne biste i vi.

Doduše, možda ukapljeni plin više ne treba nikomu, ali to nećete znati ako nekoga ne pitate. Zato, ako ste pametni, o tome nećete nikad nikoga ništa pitati. Pa i idućih 6 mjeseci možete govoriti kako je 'gradnja LNG terminala neupitna'.

Time je prošla već godina dana mandata, a zna se kako je prva godina mandata svake Vlade i svakog ministra najteža. A vi ste je, eto, s lakoćom svladali.

Okuraženi s ovakvim fantastičnim uspjehom LNG terminala na Omišlju, u drugu godinu možete ući sijući optimizam s nekoliko projekata istodobno. Jedan od njih je svakako i Zakon o strateškim investicijama. Obavezno je naglasiti kako zakon ide u 'hitnu proceduru' jer se time dobiva na dodatnoj dramatičnosti, čime pokazujete da ste ozbiljan političar svjestan dramatične situacije. Naravno, kao ozbiljan političar isto tako znate da je 'hitna procedura' šifra za maksimalno razvlačenje. Zakon je dobar onoliko koliko dugo se može najavljivati njegovo donošenje, a u ovakvim 'hitnim' slučajevima to se može rastegnuti na čak šest mjeseci, čime ste kupili još barem pola godine mandata.

S obzirom na to da se čak i po 'hitnoj proceduri', Zakon o strateškim investicijama kad-tad ipak mora donijeti, dobro je u pripremi imati još kakav važan zakonski prijedlog. Recimo „Zakon o ugljikovodicima“. Doduše, mogli ste ga nazvati i „Zakon o nafti i plinu“, ali time se gubi njegova znanstvena komponenta, a kad je riječ o naftnom biznisu zna se da je znanost na prvome mjestu. Jer vam omogućuje bezbroj znanstveno-fantastičnih priča. Poput one da bi 'Hrvatska mogla imati najjeftiniju naftu i plin u Europi'. Znanost je naime utvrdila da negdje u Jadranu ima oko 3 milijarde barela nafte. Fantastično je da nitko nema pojma gdje. Ali ovim zakonom se daje odgovor i na to pitanje pa možete odmah razveseliti i kolegu iz ministarstva financija tvrdnjom kako će 'prihodi od naftnog i plinskog biznisa za nekoliko godina možda prepoloviti državni deficit'. (Primijetili ste kako se uvijek valja ograditi s jednim 'mogli bi' ili 'možda' jer možda nekim čudom za nekoliko godina doista ostanete na vlasti pa da vas netko poslije ne bi potezao za riječ, uši i tomu slično).

'Ugljikovodici' i 'strateške investicije' će vam donijeti mirnu i stabilnu drugu godinu mandata, a druga godina mandata donosi i jednu stratešku prednost. U njoj možete smijeniti direktore javnih poduzeća koje ste imenovali u prvoj. Proglasit ćete ih 'nedoraslima zadatku', koji su 'odgovorni što se nije pokrenuo očekivani investicijski ciklus u javnom sektoru'. Doduše, čak su se i ovdje neki blogeri zgražavali na, recimo, imenovanju propalog stolara za direktora nacionalne elektroprivrede, sluteći da to ne vodi ničemu dobrome. Pa se sada naivno pitaju niste li za izostanak investicijskog ciklusa krivi upravo Vi koji ste dokazano nesposobne i imenovali.
Ali ne dajte se smesti takvim malicioznim i kratkoročnim pogledima. Imenovanje nesposobnih uprava je bio dalekosežan potez. Da su investicije bile pokrenute u prvoj godini, što bi najavljivali u drugoj? Uostalom, tko radi taj i griješi, a vi i vaš tim direktora ne želite griješiti.

S novim direktorima tako možete ponovno najavljivati gradnju Plomina C i HE Ombla, ali nikako ne zaboravite i farbanje bandera i školskih fasada. Poput LNG terminala to su neki od dosad najuspješnijih projekata, nema smisla da se ne zavrte još koji put.

S njima ćete već ući i u završnicu mandata a tada, u samom finišu, predlažem da izvadite asa iz rukava: po uzoru na 'Zakon o ugljikovodicima' u hitnu proceduru pošaljite 'Zakon o cijepanju atoma'. Zvuči dobro, a nema nikakve veze s nuklearnom energijom. Zapravo nema veze ni s čim. Riječ je o ekološki stoposto čistom projektu. Sažetku vašeg četverogodišnjeg rada. U kojem nema ništa. A ako nema ništa, nitko vam ništa ne može ni prigovoriti. Što je dovoljno za još jedan mandat i moje iskrene čestitke!