sexomat

04.02.2012. subota

Jealous Guy

Draga Rujana,

u jednom tvom komentaru sam pročitala da si imala problema s ljubomorom, koja se dešavala s tvoje strane, ako sam dobro shvatila, pa se nadam da bi mogla savjetom iz vlastitog iskustva meni pomoći.

Uglavnom, u vezi sam pet godina, to je moja prva prava ozbiljna veza, a isto tako i mojem dečku koji mi je i prvi dečko s kojim sam spavala. Ja njemu nisam prva jer prije ulaska u vezu moglo bi se reći da je bio "latin lover". Cure su jednostavno "plazile" za njim. Što se tiče njegovog seksualnog iskustva, moglo bi se reći da je tu bilo jako puno cura ali svodilo se u 95% slučajeva na oralni seks i to na način da su cure njega zadovoljavale, on njih ne.

Što se tiče našeg odnosa sve je savršeno, uključujući i seks, osim njegove ljubomore. Nikad do sada nismo prekidali čak niti na jedan dan iako su u posljednje tri godine svađe česte i to uvijek iz istog razloga - kad jednostavno puknem zbog njegove ljubomore, koja se ponekad javlja češće a ponekad rijetko. Uglavnom, ja mu povod za ljubomoru ne dajem. Povod za ljubomoru sam mu davala u početku veze ali samo vjerojatno iz vlastitog kompleksa i straha da je bolji od mene i da može imati koju hoće.

Uglavnom, on svaku moju riječ i pokret pamti i predbacuje mi. Kad ga "uhvate" ti trenuci slijede pitanja poput; "koga si srela", "koga si gledala", "kome se nabacivala", "na poslu ćeš me prevariti", "tebi je stalo do nekog (izvuče nekog od prije sto godina iako mi je on prvi)", izokretanja mojih riječi i sl., uz to još slijede uvrede i poniženja, na što i ja njega nerijetko uvrijedim riječima da terorizira, nanosi zlo i sl….To traje dan-dva a nakon toga zatišje pred ponovnu buru. Inače, u kasnim 20-im godinama sam, on je od mene mlađi 2 godine.

Ja to par godina već trpim jer se neizmjerno volimo i to je stvarno jedna velika ljubav, i znam da i on zbog toga pati ali jednostavno ne znam kako mu pomoći - i sebi i njemu. Inače, od samog početka veze planiramo zajedničku budućnost, odnosno brak i djecu. To do sada nije realizirano isključivo zbog stambenog pitanja i financijske situacije a u planu je za iduću godinu. Možda sam i sama kriva jer sam mu dopuštala da provocira, a ja da se neprestano objašnjavam. Često dan zna biti u potpunosti savršen dok on u jednom trenutku nešto ne izvuče protiv mene i počne doslovno izmišljati priču.

Uz to, nikad me nije iznevjerio u nekome drugom smislu. Stavio me je ispred svega i ispred prijatelja koji su mu nekad bili svetinja, a isto je tako i s moje strane. Znam da u koje god krize upadnemo, nećemo prekinuti jer naša obostrana ljubav jača je od svega, i zbog toga se iskreno nadam da i za ovo postoji lijek.

Molim te, daj mi savjet kako bih olakšala život i sebi i njemu.

Zahvalna


Draga Z.,

Ovo je pitanje poprilično nezahvalno za odgovarati, jer svaki je slučaj poseban….

Ali prvo što mi je upalo u oči je to što se po tvom pismu ne da zaključiti da si mu ti rekla da te to smeta?! I to ne u jeku svađe, nego u smirenom i ozbiljnom razgovoru – mislim, ako ste se već dogovorili da ćete imati brak i djecu, pretpostavljam da razgovarate o svojoj vezi. Međutim, ovdje ti tražiš pomoć za njega, a pravo je pitanje – želi li on sebi uopće pomoći? Je li svjestan da te terorizira? I – zašto to radi?

Naime, bilo bi jako važno da on shvati da ima problem i da ga sam pokuša riješiti i to tako da dokuči što je to što ga muči – jer očito nije problem u tebi, nego u njemu.

Na primjer, meni njegova seksualna prošlost zvuči prilično sumnjivo. Pogotovo što je mlađi od tebe. Mislim, možda je mladost proveo na tulumima na kojima se stalno igralo “kameno lice”, što ja znam, ali još u životu nisam čula da se netko proglašava “latin loverom”, a da mu je 95% seksualnih iskustava – oralni seks. I to jednostrani. Hmmmm.

Moje je skromno osobno mišljenje da tvoj dečko zapravo uopće nije tako iskusan, što je pokušao zamaskirati tim lovačkim pričama, pa samim time nema neko samopouzdanje kao ljubavnik i boji se da bi se ti mogla s vremenom priupitati kakav bi bio seks sa nekim drugim…

Ne pišeš ništa o tome čime se bavi, ima li posao, kakav je inače kao osoba…to što se vi jako, jako volite i nećete nikada prekinuti zvuči poprilično kao da se držite jedno drugoga kao pijan plota – kažeš da su mu prijatelji prije bili svetinja, a sada više nisu? To malo zvuči kao da on opsesivno visi na tebi u svakom smislu i to neće samo tako prestati.

Frajer bi trebao steći samopouzdanje, vjeru u sebe kao muškarca i postati svjestan da nikoga nikada ne možeš zauvijek vezati za sebe. Samo se možeš vraški truditi da budeš najbolja osoba što možeš biti, jer je to jedino u životu što možeš kontrolirati. A ovo što on tebi radi znači da ničega nije svjestan. Samim time, ne može mu nitko pomoći, barem ne izvana.

Posjedni ga i reci mu da ti tako više ne možeš živjeti i da razmisli malo zašto je zapravo tako ljubomoran.

Ako shvati o čemu pričaš, ili još bolje – prizna da je nesretan zato što se tako ponaša i zamoli te da mu pomogneš da se promijeni, oboružaj se gomilom strpljenja. Ako ga stvarno voliš, to ima smisla.

Ali ako i dalje tvrdi da to nema veze s njim nego s tobom, bojim se da možeš baciti svoje planove za iduću godinu u vjetar. Naime, ako on već sada trabunja o tome kako ćeš ga prevariti na poslu, zamisli što će biti kada budeš imala malu djecu pa ćeš biti prisiljena provoditi većinu vremena kući – nakon toga ti tek neće dati da se vratiš na posao.

Imala sam jednu prijateljicu koja je doživjela takvu sudbinu pa se morala retrogradno obračunavati sa njegovom ljubomorom – brak nije uspio.

A sada dolazimo na još jedan mogući razlog za ljubomoru – ljudi neki puta projiciraju svoje ponašanje u druge ljude, pa tako, recimo – oni koji varaju (ili bi to željeli) strahuju da ne budu prevareni. Ne kažem da je tako, ali ne škodi znati….

Puno sreće u borbi protiv moje stare (ne)prijateljice Ljubomore. Poruči joj da mi niti najmanje ne nedostaje.