sexomat

24.04.2011. nedjelja

Blues gnjus

Draga Rujana,

imam problem vezan sa kolegom. Naime dobri smo prijatelji a naš se odnos isprva bazirao čisto na površno-poslovnom planu, sve dok nije mladi gospodin krenuo 'tapirati' u moje emocije. Naravno, to mi je isprva laskalo i otvorilo mi jednu afektivnost prema njemu, no kad sam ga tražila za konkretan odgovor vezano za situaciju, mladi gospodin je odgovorio da ne želi ništa vezano na emotivnom planu, tj. uopće ne želi 'ništa'. Od tada teško mi je ostvariti bilo kakav poslovni projekt s njime, jer se ova osoba (koja je u međuvremenu postala udaljeno-hladna) koristi oružjem izazivanja ljubomore (nakon što je uvidio moju afekciju prema njemu). Sve mi se čini da je kao emocionalni vampir, čas je divan i krasan, čas je kao da živi na drugom kraju planete. Što da radim?

Vanesa


Draga Vanesa,

ako sam dobro shvatila, vi ste krenuli poslovno surađivati, pa ste na njegovu inicijativu krenuli u dublji odnos, ali kada je on vidio da ti se svidio (ha, čak se i rimuje!) - povukao se?

Svakome se može dogoditi da zagrize više nego što je u stanju progutati – možda je "mladi gospodin" doista samo to – mlad i ne zna artikulirati svoje osjećaje. Ali ako je stariji od 20-25, a igra se s tobom, onda je vrlo moguće da liječi neke svoje komplekse, ili se služi inače klasičnom (ali stoga ne i manje neugodnom, barem za misleće žene) formulom profi zavodnika - "igrača", koja se naravno može primijeniti na bilo koji tip odnosa među ljudima, a cilj joj je žrtvu učiniti nesigurnom u sebem a samim time i željnom pažnje.

Izazivanje ljubomore je sastavni dio te taktike, bez obzira da li se to u všem slučaju odnosi na posao i suradnju s nekim drugim ili te pokušava zaintrigirati koketirajući s nekom drugom kako bi te dublje uvukao u svoju mrežu. No bilo kako bilo, ako nije samo nezrela budala i to radi proračunato - očito je i uspio u namjeri.

Meni se čini da u oba slučaja moraš zaboraviti bilo kakvu emocionalnu vezu s njim, jer je također vrlo moguće da je htio prodrijeti do tebe isključivo kako bi postigao neki (možda čak i poslovni?) cilj – iako njegova motivacija zapravo nije niti važna, jer ako se ti u toj kombinaciji na bilo koji način osjećaš zakinuto, izmoždeno, nesretno, iskorišteno ili - isisano onda ga imaš pravo nazivati kako god želiš ! Naravno, vampir u svakom slučaju, zvuči ( i izgleda) daleko elegantnije nego – gnjus, na primjer.

Sjećam se, jednom sam stajala u Gjuri, imala sam možda 17-18 godina i razgovarala sam s jednim tipom koji mi se sviđao. Kada je on otišao na šank, prišla mi je jedna "starija" cura – što znači da je mogla imati dvadesetak godina i rekla:"Dušo, pazi se, on ti je energetski vampir!" Sjećam se kako ga je to u mojim neiskusnim očima učinilo još mističnijim i zanimljivijim – ali u tim godinama vjerojatno sve živo zvuči uzbudljivo i zanimljivo... no unatoč nekim lošim iskustvima s ljudima, osobno ne vjerujem u teoriju o emocionalnim/energetskim vampirima, (iako se tu da smisliti puno gadnijih i realnijih bića) ma koliko ona intrigantno zvučala. Naime, kada je detaljnije proučiš nekako ispada da je u životu najbolje ne riskirati i ne upuštati se u dublje emocionalne veze s ljudima jer na kraju uvijek možemo zaključiti da svi imaju neki cilj: dobro se zabaviti, imati publiku, materijalno se okoristiti, naći emocionalnu hranu ili riješiti životne probleme. Ali isto tako možeš zaključiti da i oni koji im to dopuste isto na neki način imaju koristi jer im pomaganje drugima, recimo – daje osjećaj plemenitosti ili važnosti, a time i moći...tako da zapravo nema tu napadača i žrtve, samo ljudi koji ne znaju dobro odrediti svoje granice i onih koji ih pokušavaju pomicati u svoju korist. Mi smo svi društvena bića i najbolje se osjećamo u simbiozi s drugima.

Zato se nemoj žalostiti – nisi nigdje pogriješila, ali mislim da ti je bolje bez njega. Ali ako iz poslovnih razloga s njim moraš surađivati, postavi jasne granice i pravila ponašanja i ne daj se manipulirati niti emocionalno ucjenjivati. Drži se na distanci, ne pokazuj osjećaje, i naravno – sve detalje posla dogovori unaprijed – da poslije ne bi bilo nismo znali. Samo pokušaj ubuduće ne miješati posao i prijateljstvo (a pogotovo nešto više) – to je kombinacija koja se mnogima obila o glavu.