Neven Ciganovic

27.05.2011. petak

Hrvatski smak svijeta traje već godinama

Da su se ostvarila neka prošlotjedna predviđanja, danas bismo bili zakinuti za ovaj blog, ali i za svog omiljenog blogera. Naime, prošle subote neki fanatički freak prorekao je da će nas snaći smak svijeta i da nitko neće spasiti živu glavu. Čak su uspjeli izračunati da će nas dogoditi točno u 18 sati po našem vremenu, a proces propadanja trajao bi šest mjeseci. Naravno, kod nas u Hrvatskoj nitko nije previše reagirao jer naš proces propadanja traje već godinama, a sam kraj ne nazire se još ni blizu, pa bi tako taj jedan pravi smak svijeta možda čak i bio najbolje rješenje za sve naše probleme. Te sudnje subote Hrvatsku je samo oprala ljetna kišurina, a laprdanja o ponovnom silasku Isusa koji će nas sve dovesti u red ostavili smo za neka bolja vremena.

Umjesto Isusa, nama se s neba (doduše zrakoplovom) ponovno spustila naša produhovljena Tajči koja nam je ovoga puta donijela svoje nove-stare ’Dvije zvjezdice’, kako bi nas polako pripremila za svoju skorašnju balkansku turneju. Tajči se također kao posebna gošća trebala pojaviti na prošlotjednom Dreft Fashion Weeku, ali je nažalost bila spriječena brojnim obavezama oko svoje nadolazeće turneje, pa smo tako imali prilike uživati samo u nekim već naveliko prožvakanim domaćim posvudušama. Nakon što su nam Fashion.hr i Cro a porter za ovu sezonu pokazali svoje kolekcije, došao je red i za najstariju domaću modnu manifestaciju Fashion week, koja se prijašnjih sezona s potonjima teško borila za naklonost modne publike, no svoj je status polako, ali sigurno napokon uspjela izboriti svojim posljednjim predstavljanjem. Naime, Fashion week se nikad nije mogao pohvaliti s prvom ligom domaćih dizajnera, ali s godinama iskustva neki od njihovih ‘kućnih’ dizajnera uspjeli su se profilirati u sam vrh drugih vodećih domaćih dizajnera, tako da smo ove sezone pratili i par zanimljivih domaćih kolekcija. Za razliku od ostalih vodećih modnih manifestacija, Suzy je na svoj Fashion week uspjela dovući cijelu svitu gostujućih stranih dizajnera, koji su u Hrvatskoj odmah nakon londonskog tjedna mode premijerno prikazali svoje kolekcije.

Prvu večer otvorila je domaćica Sanja Jakupec koja nas je svojom katastrofalnom kolekcijom podsjetila na nedavnu katastrofu u Japanu. Naime, Sanja se Japanom poslužila kao inspiracijom, no njezin modni potres, nasreću, prošao je bez modnih žrtava jer tko bi još volio vidjeti domaće fashioniste kako bauljaju gradom u vrećastim modelima od jeftine felpe s okačenim japanskim obilježjima. Čovjek bi pomislio da se neki klošar što prosi pokušava okoristiti tuđom nesrećom, ne bi li nažicao milodar za unesrećene Japance.

Sljedeći se predstavio Ivan Midžić sa svojom kolekcijom nakita, odnosno, prije bih to nazvao metalnim instalacijama oko vrata, koje bi se našle kao idealne ako ste se skokom u hladnu rijeku odlučili na samoubojstvo jer bi vas svojom težinom odmah povukle na dno.

Nakon samoubilačkog nakita, svoju veselu kolekciju pokazala je Aba Tomičić, kojoj očito najbolje leži konstrukcija jer je bilo par varijanti frakova koje rijetki majstori dizajna znaju sašiti, dok se u prezentiranju istih malo pogubila jer je sve na modele nakačila zbrda zdola, tako da je kolekcija izgledala u potpunosti nenosivo i pomalo kabaretski.

Abu je na pisti zamijenila gošća iz Španjolske, Maria Escote, koja je imala sreće da se našla među ne baš pretjerano talentiranom grupom domaćih dizajnera, pa su njezini pomalo mračnjački modeli došli kao svijetlo na kraju tunela prve večeri Fashion weeka.

Nakon sunca ponovno kiša, u vidu domaće nam Ines Zrnc-Gregorine koja se malo zaigrala stone- wash traperom očito inspirirana 80-ima, a dalo se primijetiti da je i nedavno gledala ’Čarobnjaka iz Oza’ jer su joj manekenke neodoljivo podsjećale na Limenka iz istoimenog filma. Kolekcija je bila prepuna puf modela suknji i širokih napuhanih rukava, koji nikako ne laskaju ženskoj figuri, osim ako želite ostaviti dojam Lady Gage u tijelu Kim Kardashian.

Čast zatvoriti prvu večer pripala je Lagerfeldovu štićeniku Jean Pier Breganzi koji je predstavio savršenu sofisticiranu kolekciju kakvu bi svaka žena voljela vidjeti u svom ormaru, u kojoj su se našli i modeli koje su sigurno nosili neki od uzvanika nedavno održanog kraljevskog vjenčanja.

Druga večer opet se pokazala pogubnom za domaće dizajnere jer su se našli u društvu modno zanimljivijih gostiju iz inozemstva. Ana Kujundžić pokazala je svoju kakti artističku kolekciju, očito inspiriranu nekim divljim urođeničkim plemenom, a svojim nenosivim pretencioznim krojevima pokazala i koliko drži do ženstvenosti i seksipila... Nula bodova.

Ana Čavar iliti Patliđana svojom posljednjom modnom kolekcijom pokazala je i svoju totalnu modnu nemaštovitost jer je kolekcija bila totalno demode, odnosno nije sadržavala nijedan poseban ili trendi moment.

Kristina Burja nastupila je sa svojom konfekcijskom revijom, s kojom je očito željela pokazati da je i ona spremna ući u deal s nekom našom propalom tekstilnom tvrtkom, kako bi joj spasila obraz pred bankrotom. Jedino joj treba skinuti kapu što se hrabro upustila u izradu vlastitih traperica, iako je to jedan od najdelikatnijih odjevnih predmeta jer one svojom

konstrukcijom trebaju idealno sjesti i na najzahtjevniju građu. Hrabar pokušaj, ali neuspješan, jer su manekenkama prdice izgledale totalno neprivlačno, kao da ih je netko dobro nalupao tavicom po turu.

Nakon domaćica, napokon nešto prave mode i na drugoj večeri. Prve su krenule djevojke pod imenom Felder&Felder koje izgledaju kao da su izgubljene sestre blizanke naše Darije Kinzer.

Da ih je Suzy na vrijeme dovela u Hrvatsku, možda bi uspjeli spasiti obraz pred Europom, ako bi joj cure posudile koji komad odjeće iz svoje kolekcije koja je bila jednostavno rečeno sjajna, vrlo ženstvena, seksi, ali i šik. Uz ovakve komade odjeće ne bi nam trebao nikakav mađioničar da nas skida.

Stari gost FW-a Louis de Gama ponovno je predstavio svoju izvrsnu kolekciju, kojom je dokaza zašto za njim lude i neke naše poznate domaće trendseterice. Presavršeni krojevi, još bolje izabrani materijali, a o kolorističkom spoju crne i boje pudera da i ne govorim. Ovo je zasigurno jedna od kolekcija zbog koje će ovaj posljednji Fashion week ostati zapamćen kod kritičara, ali i publike.

A upravo njih, kritičare i publiku, nije ostavio ravnodušnima ni trojac iz Londona, vrckavi i luckasti The Rodnick band, koji je izveo svoj neobični perfomans u kojem je spojio modu i glazbu. Njihova šarena kolekcija idealna je za lude Londonske partije, ali je i scenski veoma efektna, posebno mi se svidjela opravica koju je nosio model koji je na glavi imao masku kraljice majke, a radilo se o jednostavnom haljetku boje pudera koji je uz pomoć šljokica imao istaknuta ženska strateška mjesta.

Posljednja večer bila je rezervirana za najjače 'kućne' dizajnere, ali i dosad neviđene međunarodne goste. Od domaćica, publici se prvo predstavio Toni Rico koji je na pistu pustio svoje androgene Bečke dječake , a koji, nasreću, nisu puštali svoj iskasapljeni glas jer teško da bi samo svojim dizajnom uspio zadržati publiku u dvorani. Da ne bi samo Rico bio neobičan, u tu grupu savršeno se uklopila otkačena Ivana Popović, poznata po svojim neobičnim perfomansima.

Sva sreća to večer nas je perfomans zaobišao, osim tek sitnog valjanja po pisti, ali nam je ova luckasta dizajnerica pripremila svoje neobične uniseks modele za koje ne vjerujem da bi ih itko normalan ikada odjenuo na zagrebačkim ulicama. A na zagrebačkim ulicama ne vjerujem ni da ćemo vidjeti nekoga u modelima Martine Šporiš koja je predstavila jednu od definitivno  najkompleksnijih domaćih kolekcija inspiriranu 'Crnim labudom', a koja bi se jedino savršeno uklopila u kostimografiju neke kazališne predstave.

Još troje stranih gostiju - Fyodor&Golan, Natalija Smogor i Aminaka Wilmont - također su pokazali da naši dizajneri imaju još štošta naučiti kako bi i kolekcije domaćih dizajnera imale i glavu i rep, a u dizajnerskom smislu kako na najbolji mogući način spojiti posebnost, trend i nosivost.

Tog sudnjeg modnog vikenda održalo se još jedno modno događanje koje će ostati upamćeno samo po tome što se stage srušio na glavu voditeljice događaja, mulipraktik Lane Klingor, čija je tvrda glava još jednom dokazala da nema tog sudnjeg dana pred kojim bi Hrvati pokleknuli.