Mirjana Hrga

20.05.2009. srijeda

Snaga HDZ-a je u slabosti SDP-a

Zoran Milanović ozbiljno bi se trebao zamisliti nad odrađenim poslom. Ovo što izvodi imalo bi smisla samo ako ga plaća HDZ! Njegovo nesnalaženje bio bi njegov problem i potencijalni izvor osobnih frustracija, kada ne bi bilo štetno za cjelokupno društvo. Naime, ni najzagorljivijim pripadnicima konzervativne struje, ako imalo misle svojom glavom, ne može biti u interesu ovako slaba ljevica. Nakon ovih izbora, Sanader s pravom može likovati, a HDZ raditi što mu padne na pamet. Naručivati ne samo kamione, nego i avione, sazivati povjerenstva i ista raspuštati, ismijavati pokušaje SDP-a da mu stane na kraj, jer SDP je pokazao da tome nije dorastao.

Otkako se pojavio na političkoj sceni, Milanović ne prestaje iznenađivati. Mlad, uglađen, odrješit, bez repova, nakratko se učinio kao čovjek koji zna što radi. Međutim, još na prošlim izborima uspio je izazvati ozbiljnu sumnju. Dobio je oko 60 tisuća glasova više od HDZ-a i uspio izgubiti vlast! Recimo da je tada platio danak svom neiskustvu i političkom pubertetu, ali nejasno je što mu se sada događa kada je punoljetan! Ponovno mu je sve bilo servirano, no politička impotencija pokazala se jačom od najjačeg zicera.

Umjesto da smisli kako će oslabiti HDZ i priprijetiti mu na sljedećim parlamentarnim izborima, Milanović je smišljao kako stati na kraj Bandiću. Kako je uopće mogao pomisliti da će njegovo stavljanje sebe samog kao nositelja liste SDP-a u Zagrebu biti poziv građanima da glasaju za tu opciju?! Bio je to očajnički potez i znak slabosti stranke koja godinama vlada Zagrebom. Dobro ili loše, pitanje je za neku drugu raspravu, ali ako je stranci cilj doći ili biti na vlasti, što normalnim strankama uglavnom jest misao vodilja, onda je nemušto pred očima cijele nacije šamarati osobu od koje očekuješ da osvoji još jedan mandat! Upravo je to učinio Milanović, sastavljajući listu na Iblerovom trgu, a ne u Praškoj, i naučio još jednu lekciju - ne pili granu na kojoj sjediš!

Stavljajući 'svoje' ljude na listu, koji bi trebali biti sve ono što Bandić nije, poslao je poruku javnosti: 'Oprostite zbog Bandića, pokušat ću mu stati na kraj.' Ako mu predsjednik stranke ne vjeruje, zašto bi birači od kojih očekuje vlast?! Više trgovac, a manje političar, više menadžer nego ideolog, više svačiji nego SDP-ov, Milan Bandić opalio mu je tešku pljusku.Vratio mu za poniženje, ponizivši ga u utrci u kojoj su formalno zajedno trčali. Za pobjedu u prvom krugu nedostajalo mu je otprilike upravo onoliko koliko mu je klipova pod noge bacio predsjednik njegove stranke. Pobijedi li u drugom krugu i dobije još jedan mandat, možemo očekivati da kažnjavanje Milanovića neće na ovome stati. Završni udarac mogao bi biti izlazak Bandića iz SDP-a, pa neka ga Gradska skupština smijeni ako može, a ne može.

Osim Obersnela i još par zvjezdica, danas se socijaldemokrati nemaju čime pohvaliti, a navodno, za razliku od HDZ-a, preferiraju ljude koji misle svojom glavom. Plaču za Velikom Goricom i objašnjavaju da je Picula upao u teške neprilike zbog 'izrazito negativne kampanje' koju je protiv njega vodio HDZ. Ako je Picula izgubio vlast i sve ono što je mjesecima radio zbog dva tjedna plakata i prazne priče političkih konkurenata, onda vlast nije ni zaslužio.

Istodobno, Milanoviću je za meč loptu bilo servirano nekoliko puta. Ako sada nije HDZ sveo na razumnu mjeru, kad je ovaj pucao po svim šavovima, teško da će ikada. Možda kad prođe recesija ili kada Hrvatska uđe u Europsku uniju? Nije HDZ toliko dobar, koliko je SDP loš. Toliko loš da birači žale što, osim rušenja vlasti, ne postoji način da se ruši i oporba. A oporba je danas SDP jer, nakon što su raznorazni politički poduzetnici prešamarali političku scenu, o HSLS-u, HSS-u, HSP-u i ostalima može se pričati tek kao o značkama na reveru moćnog Ive Sanadera.


Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj