Mirjana Hrga

03.06.2009. srijeda

Savez Sanadera i Bandića?

U izbornoj noći obje su stranke slavile pobjedu, no malo je razloga za slavlje uistinu bilo. Predsjednik HDZ-a ovih dana likuje nad rezultatima, no sumnjam da se uistinu tako i osjeća. Ne promijeni li dosadašnji stil vladanja i bude li se pitao samo narod, HDZ bi mogao izgubiti sljedeće parlamentarne izbore.

Grad se budi prije sela, gdje stoluje konzervativna publika, pa su samim tim i ovi izbori ozbiljna najava mogućih promjena, osim ako u međuvremenu zakulisnim igrama HDZ dodatno ne uzdrma svog najljućeg konkurenta, ionako smušeni SDP. Mogao bi ga lupiti, i to 'drito u sridu', usred Zagreba, u kojem je četvrtina stanovništva, pola gospodarstva i dvije trećine profita. Kako? Vrlo jednostavno – tako da Sanader sklopi savez s Bandićem protiv Milanovića!

Sudi li se prema ponašanju Milana Bandića neposredno nakon proglašenja rezultata, a isti stil je zadržao i ovih dana, on neće tek tako zaboraviti poniženje koje mu je Milanović priuštio. Stvar se dodatno komplicira u ovim trenucima u kojima treba izabrati koalicijskog partnera. Od 51 mjesta u Gradskoj skupštini, SDP ima 24. Dakle, nedostaju mu dva. Može ih namaknuti iz redova Čačićeva HNS-a, na čemu inzistira Milanović, ili iz redova dosadašnje produžene ruke Milana Bandića, Nezavisne liste Tatjane Holjevac. Izbor partnera pokazat će smjer u kojem će ići grad, ali i SDP.
 
Pobjednici otkazuju poslušnost šefovima stranaka

Teško je vjerovati da je Bandić, nakon što mu je Milanović, umjesto njega, krojio listu za grad, spreman na još jedan kompromis, posebice sada kad je na tronu.

Što će se događati u Osječko-baranjskoj županiji i Osijeku, bit će zanimljivo promatrati sljedećih mjeseci. Narod je izabrao stranku koja je izdanak rigidnog HDZ-a 90-ih. Međutim, jedno je podilaženje tamošnjim, razumljivo emocionalnim masama kad je riječ o ratu i ratnim stradanjima, a drugo život. Bubalo i Šišljagić pobijedili su na krilima 'nacionalnog inata'. No teško je vjerovati da će jedna tako mlada ekipa, na čelu koje nije ozloglašeni ratnik nego bivši maneken Bubalo, svoj mandat protraćiti uz tamburu, burek i pokoji telefonski poziv iz Hercegovine.

HDSSB-u također prijete neprilike i rascjep na one slijepo odane Glavašu i druge koji Glavaša koriste kao odskočnu dasku za vlastite ambicije. Ovisi samo koliko će mudro i na vrijeme mlađahni Bubalo namiriti najžešće jurišnike. Dâ li im dovoljno, u situaciji u kojoj je šef 'do daljnjeg' na putu, nije teško zaključiti kome će se prikloniti. Ova će lojalnost prema Glavašu još neko vrijeme potrajati, tek toliko da se narod ne osjeti izigranim, a onda će, možemo pretpostaviti, mladi matematičar, inače i bankar Bubalo, povući poteze koji će narodu dati više kruha, a manje igara. Pobjednički trojac Bubalo-Vrdoljak-Matković igra istu igru u istoj klasi. Ne mislim na teniske mečeve koji su u tom društvu inače sveprisutni i gotovo istu životnu dob i životni stil, nego na igru oko Osijeka.
 
Šuici osveta servirana – hladna

U Dubrovniku je HDZ doživio šok! Dubravka Šuica je nakon višegodišnjeg stolovanja izgubila od doktora Vlahušića. Nije to bilo glasanje za Andru, nego protiv Dube. Gledajući što se uoči izbora događa u Gradu i koje poteze povlači Šuica, palo mi je na pamet da želi izgubiti vlast ili da joj netko teško podmeće. Sve je bilo užasno nelogično, od novog režima parkiranja nadalje, ali ona kao da nije shvaćala što joj se događa. Tako načetoj, smrtni politički udarac zadao joj je ne Andro Vlahušić, nego njezin donedavno najbliži suradnik Pero Vićan. Glavni motiv njegova ulaska u izbornu trku bio je osveta Šuici. Baš kao i Bandić Milanoviću, Vićan 'gospođi' neke stvari nije zaboravio.Upravo je njegovih 2.280 glasova donijelo Vlahušiću pobjedu! Ovaj je toga svjestan i ne krije – u izbornoj noći zahvalio je Vićanu. Kako i ne bi...
 
Socijaldemokrati i Bog

Inače je zanimljivo primijetiti, što je još jedno ozbiljno upozorenje HDZ-u, da SDP-ovci postaju sve prihvatljiviji konzervativnim biračima.

'Građani su presudili. Tako je Bog htio. (...) U teškim trenucima svaki čovjek zaziva Boga, a ja sam takvih trenutaka imao puno', riječi su kojima se hrvatskoj javnosti obrati novi gradonačelnik Vukovara SDP-ov Željko Sabo! Za bivšeg branitelja i logoraša te socijaldemokrata glasali su i Hrvati i Srbi. Taj je čovjek definitivno najveći pobjednik ovih izbora. Sada je samo pitanje hoće li imati snage nositi se sa svime onime što ga čeka.
Andro Vlahušić izbornu je nedjelju proveo na biralištu, u svojoj bolnici i bolničkoj kapelici!

Milan Bandić izbornu je večer proveo u procesiji u zagrebačkoj katedrali. U svojem prvom istupu nakon objave pobjede zahvalio je Bogu i narodu, ali ne i stranci te najavio da će ujutro odmah otići zapaliti svijeću Majci Božjoj na Kamenitim vratima.

Na misi je bio i Boga molio i Željko Kerum. Štoviše, njegova sestra smatra da je sam Bog zacrtao ovu najnoviju misiju njezina brata.

Čemu sve ovo nabrajanje? Tek kao materijal za razmišljanje HDZ-u: gubi li ta stranka svoj 'vjerski primat' na političkoj sceni gdje, kad nema argumenata, udara po komunistima bezbožnicima i kakva je uopće sudbina uštogljenih i nakupničkih stranaka u odnosu na ovakve, u najmanju ruku osebujne i narodu razumljive kandidate? SDP i HDZ imaju o čemu razmišljati.

Broj komentara: 0
permalink  print  komentiraj